Od 14 lutego br. w tomaszowskim Muzeum dominuje zapach pierników nie tylko dlatego, że prezentowana jest niezwykle interesująca i nietypowa w formie ekspozycja poświęcona piernikom pt. „ Świat toruńskiego piernika” , ale przede wszystkim dlatego, że realizowane są w jej scenerii zajęcia warsztatowe zatytułowane „ W muzealnej piernikarni…” połączone z wypiekiem pierników.
Uczestnicy warsztatów „ przenoszą się” w przeszłość do średniowiecznego Torunia, gdzie poznają dzieje pierników – ich składniki, a więc mąkę, miód i przyprawy korzenne, dowiadują się co łączy najstarszy statek jednomasztowy tzw. „ kogę” z piernikami, jakie w XVI i XIX w. obowiązywały stroje i zwyczaje, poznają dzieje cechu piernikarskiego oraz handlu. W trakcie zajęć każdy uczestnik samodzielnie wytwarza pierniki ozdobne wykorzystując z tradycyjne i współczesne formy piernikarskie oraz degustuje najbardziej charakterystyczne toruńskie pierniki , czyli „ Katarzynki”.
Zarówno wystawa „ Świat toruńskiego piernika” , jak i spotkania „ W muzealnej piernikarni” mają charakter interdyscyplinarny, skierowane są do wszystkich grup wiekowych , a ich atutem jest to, że oprócz poszerzania wiedzy, oddziałują na wszystkie zmysły: opowieścią, obrazem, zapachem i dotykiem.
Wystawa i warsztaty realizowane są do 9 kwietnia br. i cieszą się ogromnym zainteresowaniem zarówno dzieci , jak i dorosłych, którzy bardzo aktywnie w nich uczestniczą.
Serdecznie zapraszamy
mgr Dorota Bill – Skorupa