Opublikowano: 9 września 2026
Żegnamy bociany białe… Odlatują do Afryki Środkowej, Wschodniej, niektóre dotrą, aż do RPA. Żegnamy także bociany czarne, które z racji na swój leśny, bardziej skryty tryb życia, ale także mniejszą liczebność są trudniejsze do zaobserwowania. Bociany czarne zmierzają do Afryki Północnej i Środkowej.
W kolekcji oologicznej Muzeum znajdują się jaja obydwu gatunków bocianów. Zostały zebrane 96 lat temu przez leśniczego Czesława Rosiewicza w okolicach Worocewicz w dawnym województwie poleskim oraz niedaleko Włodawy.











